Ik wil je namelijk heel graag vertellen over mijn bijzondere zomer, waarin ik heb besloten 10 dagen in volledige stilte door te brengen.

Gedurende 10 dagen ben ik stil geweest. Ja, je leest het goed: 10 dagen zonder iets te zeggen. Ik heb namelijk een stilte retraite gedaan. Dat hield in: geen boeken, geen mobiel, geen internet, geen cliënten. Alleen mezelf en ik. Ik zag hier behoorlijk tegen op, maar ik realiseerde mij ook dat dit goed voor mij zou kunnen zijn. Rust…stilte…vertragen…mezelf ontmoeten op een manier die ik vooraf niet had kunnen bedenken.

Wat de stilte je kan vertellen

Gedurende 10 dagen ben ik stil geweest. Ja, je leest het goed: 10 dagen zonder iets te zeggen. Ik heb namelijk een stilte retraite gedaan. Dat hield in: geen boeken, geen mobiel, geen internet, geen cliënten. Alleen mezelf en ik.  Ik zag hier behoorlijk tegen op, maar ik realiseerde mij ook dat dit goed voor mij zou kunnen zijn. Rust…stilte…vertragen…mezelf ontmoeten op een manier die ik vooraf niet had kunnen bedenken.

Alles leek tijdens die dagen wel onder een vergrootglas te zijn gekomen, waardoor ik alles veel intenser ervaarde. Door die stilte hoorde ik wat ik in de drukte onmogelijk kon horen, voelde ik wat niet eerder kon voelen en proefde ik wat ik niet eerder kon proeven.  Een van de dingen die ik daarover met je wil delen is het inzicht wat ik rond eten heb gekregen.

Ik heb in stilte 10 dagen lang elke hap met aandacht gegeten. Dus geen maaltijden van hap, kauwen en doorslikken, maar met aandacht kijken naar wat ik op mijn bord schepte, gefocussed kijken naar dat wat er op mijn bord lag en iedere hap met aandacht tot mij nemen.  Door op een bewuste manier te eten is mijn relatie tot eten in positieve zin enorm veranderd. Hierdoor ben ik niet alleen bewuster geworden van mijn hongergevoel, smaak en verzadigingsgevoel, maar ik ben ook nog eens 5 kilo afgevallen.

Ik geloof in de kracht van het doorgeven van positieve ervaringen en daarom heb ik hieronder 5 handige tips geschreven die betrekking hebben op het eetproces.

 1. Adem bewust voordat je aan je maaltijd begint
  Richt je aandacht naar binnen, sluit je ogen en volg aandachtig een paar adembewegingen. Hierdoor geef je jezelf de gelegenheid om je automatische piloot op ‘off’ te zetten en vloeit tegelijkertijd eventuele spanning weg uit je systeem.
 2. Luister naar je lichaam
  Merk na de bewuste adembewegingen de fysieke sensaties op in je buik en je maagstreek. Merk op wat voor soort honger je hebt. https://www.herkenjehonger.nl/soorten-honger/ .Welke lichamelijke sensaties vertellen je dat je honger hebt of geen honger hebt (leegte in maag, beverigheid, geen verlangen eten, maag grommen, etc.). Probeer niet te denken aan wanneer je voor het laatst hebt gegeten of hoe laat het is, luister echt naar je lichaam en niet naar andere gedachten die eventueel opkomen.
 3. Eet volgens jouw honger
  Nu dat jij weet wat voor soort honger je hebt, kan je bewuster de keus maken wat te eten, wanneer te eten en hoeveel te eten. Dit kan je helpen om af te stemmen op jouw echte behoeften en voorkomt dat je meer eet dan je nodig hebt. Schep niet te veel eten op je bord. Je kunt altijd later nog meer opscheppen.
 4. Eet in alle rust
  Rust is echt belangrijk, dus ga niet voor de televisie of computer eten. Al die afleiding heb je helemaal niet nodig en zorgt er tevens voor dat je minder van je eten geniet.
 5. Neem de tijd om goed te eten
  Dit betekent: goed kauwen, bewust proeven en doorslikken. Je hersenen hebben immers 20 minuten nodig om de boodschap te ontvangen dat je maag gevuld is. Neem tussendoor kleine pauzes door af en toe je bestek even neer te leggen en enkele adembewegingen te doen.

“Wil jij na het lezen van mijn ervaring ook graag ervaren wat de kracht van de stilte is?” Geef je dan op voor de mindfulness training, inclusief een stilte dag, of voor een dag geheel in stilte zodat jij ook jezelf opnieuw kunt ontmoeten. Heb je al een training gedaan, dan kan nodig ik je uit voor een terugkomdag. Voor data zie de agenda op de website.